För Pros medlemmar skräddarsydd jobbsökningstjänst
Arbete utomlands
Anställningsvillkoren för dem som sänts utomlands och för dem som själva tagit iniativet till arbete utomlands skiljer sig från varandra.
Utsända arbetstagare
Arbetsgivare kan sända sin arbetstagare på jobb utomlands. Anställningsvillkoren för den utsända bestäms enligt finländska lagar och kollektivavtal.
Den utsända har vanligen rätt till dagtraktamente samt resor och inkvartering som arbetsgivaren betalar.
Den som sänds utomlands omfattas vanligen fem år av det finländska socialskyddet.
De som själva söker sig utomlands på jobb
Då person på eget initiativ far utomlands på jobb bestäms anställningsvillkoren vanligen på basis av stadgandena i det land man arbetar i. Man kan likväl avtala annorlunda om anställningsvillkoren. I arbetsavtalet kan det finnas väsentliga kopplingar till annat land än det man arbetar i och då tillämpas stadgandena i landet det finns kopplingar till.
Om arbetsgivaren och arbetstagaren inte skilt kommit överens om det, så har arbetstagaren inte rätt till t.ex. dagtraktamente, gratis hemresor eller inkvartering.
Inom EU/Eta-området omfattas arbetstagaren genast av socialskyddet i det land han arbetar i. Situationen varierar i länder utanför EU/Eta-området.
Beskattning
Det är bra att före arbete utomlands på hemkommunens skattebyrå utreda beskattningen i det tilltänkta arbetslandet.
Den som söker sig utomlands på jobb ska betala sin skatt enligt lagarna i det landet.
Vissa förmåner
Om hemorten för person som arbetar utomlands är Finland, betalas lönetillgodohavanden han eller hon har att få av betalningsoförmögen arbetsgivare via lönegarantin, som arbetskraftsmyndigheterna administrerar.
Inom EU/Eta-området har alla länder sitt eget lönegarantisystem, men det kan ändå vara svårt att utnyttja dem. Utanför EU/Eta-området finns det inte just motsvarande system.
På grund av korta övergångsperioder och för att undvika att förlora förmåner lönar det sig innan man far utomlands på jobb att också säkra sig om att arbetslöshetsskyddet består.
Skriftligt arbetsavtal
Utsänd arbetstagare har enligt lagen rätt att få arbetsavtalet skriftligt innan han eller hon far utomlands.
Då man själv söker sig utomlands på jobb är ett skriftligt arbetsavtal mycket viktigt, för vid eventuella tvister hjälper avtalet att utreda vad som egentligen överenskommits.
Ibland har arbetsavtalet en avgörande betydelse även för hur socialskyddet bestäms.
Medlemsavgift utomlands
Arbetslöshetsskyddet avbryts om medlemsavgift inte betalas eller arbetet utomlands överskrider den tid för vilken arbetslöshetsskyddet bevaras i hemlandet (vanligen 5 år).
Nordiska ministerrådets informationstjänst Hallå Norden ger råd åt privatpersoner som rör sig mellan två eller flera nordiska länder.